МІЖНАРОДНА МІГРАЦІЯ В КОНТЕКСТІ ПРОЦЕСІВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2021-03-39-47

Ключові слова:

міжнародна міграція, переміщення трудових ресурсів, ЄС, глобалізація, інтеграція

Анотація

У даній статті розглянуті питання щодо тенденцій міжнародної міграції та її напрямків. Розвиток кожної країни суттєво залежить від змін, які відбуваються у світовому господарстві. Наразі, яскраво виражене питання, яке стосується  демографічного розвитку людства. Демографічні проблеми мають своє відображення у міграційних рухах населення. Міграційні процеси являються природним процесом та досить важко контролюються. Основна умова, яка спонукає суспільство до міграції – це свого роду прагнення до кращих умов для існування. Сучасні міжнародні міграційні процеси розвиваються під впливом міжнародних відносин, які в свою чергу залежать від міжнародної економіки, міжнародних регіональних об’єднань та процесів глобалізації. Саме взаємозв’язок соціальних, правових, інформаційних, культурних аспектів, в яких має свій прояв глобалізація, формує єдину систему світових господарських відносин.

Географічна структура міжнародної міграції відповідає змінам які відбуваються в економіці. Найбільші пункти призначення для мігрантів – стають розвинені країни світу, серед яких є країни члени ЄС. Представлено структуру міжнародної міграції та виділено етапи прийняття міграційного рішення; проаналізовано міграційні процеси 2000-2019 рр.; проаналізовано чисельність мігрантів, які переїхали до країн членів ЄС за 2005-2019 рр. в умовах інтеграційних процесів та за умов глобалізації. Проаналізовано економічні та неекономічні впливи на тенденції розвитку міжнародної міграції.

Постійне зростання масштабів міжнародних міграційних процесів набуває глобального значення. Це пов’язане з глобальним аспектом, який вона охоплює, територіально-регіональним направленням та прямо пропорційним зв’язком з інтеграцією. Слід також зазначити, що саме міграційні процеси у світі являються фундаментальним компонентом процесів глобалізації та інтеграції. Враховуючи розглянути питання в статті, робимо висновок,що історично міжнародні міграційні процеси являються як причиною, та і наслідком всіх світових процесів, а отже і причиною і наслідком глобалізації та інтеграції.

Посилання

Bakhchevanova N.V. International Labor Migration in the Context of Globalization. Retrieved from http://fkd.org.ua/article/viewFile/29084/26166. (in Ukrainian)

Kolesnyk D. (2017, November) Paris is Reconsidering the Threats: How France's Security Policy Will Change. Yevropeiska Pravda. Retrieved from https://www.eurointegration.com.ua/articles/2017/11/28/7074291/. (in Ukrainian)

US President Donald Trump Signed a New Immigration Decree. Vidomosti. (2017, March). Retrieved from https://vidomosti-ua.com/science/127593. (in Ukrainian)

International Organization for Migration. Retrieved from http://www.ilo.org.ua/my_page/Conventions.aspx. (in Ukrainian)

General Survey Concerning the Migrant Workers Instruments /International Labour Organization Retrieved from http://www.ilo.org/global/standards/WCMS_453917/lang--en/index.htm. (in English)

International Labor Migration. Retrieved from http://buklib.net/books/25044. (in Ukrainian)

Osmova M. N., Boichenko A. V (Ed.) (2011). Globalization of the World Economy: a textbook. М .: YNFRA. (in Ukrainian)

Завантаження

Опубліковано

2021-10-27