ПАЛЕСТИНСЬКА ПРОБЛЕМА ЯК ОДИН ІЗ НАЙВІДОМІШИХ ТА НАЙГОСТРІШИХ МІЖНАРОДНИХ КОНФЛІКТІВ

Автор(и)

  • Olha Bespalikova Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2019-01-78-86

Ключові слова:

Палестинська проблема, конфлікт, Ізраїль, Палестина, євреї, араби, мусульмани

Анотація

У сучасних міжнародних відносинах одним із найгостріших і найтриваліших конфліктів є Палестинська проблема, витоки якої вбачаємо глибоко в історії. Отже, після посилення сіоністського руху в першій половині ХХ ст. почалась активна імміграція євреїв, що викликало невдоволення в арабів. Декларація Бальфура, яка фактично проголосила підтримку Англії, створення єврейського національного осередку в Палестині ще більше загострили мусульман і підштовхнули їх до військових дій. Результатом такої політики були криваві бунти 1920-х рр., події 1930-х. Після проголошення незалежності Ізраїлю (14 травня 1948 р.) конфронтація отримала нові, більш політизовані ознаки. Незважаючи на численні мирні угоди, укладені за участю впливових міжнародних суб’єктів, до кінця ХХ ст. палестинське питання залишалося невирішеним. Отже, на початку XXI ст. палестинсько-ізраїльська опозиція, що має давнє історичне походження, і досі залишається ефективною. Незважаючи на територіальну обмеженість ведення дій, палестинське питання привертає увагу всієї світової спільноти, зокрема, тим, що має також глибоке етнічнорелігійне коріння. Ураховуючи гостроту етнічних і релігійних протистоянь у сучасному світі, їх наслідки не лише для ворогуючих сторін, а й для інших міжнародних акторів, вивчення питання формування та розвитку Палестинської проблеми є надзвичайно актуальним. У статті описано процеси та події, які зумовили формування Палестинської проблеми, цілі учасників конфлікту, основні події. Здійснено комплексний аналіз процесу формування й розвитку палестинської проблеми в середині – другій половині ХХ ст. Визначено суть міжнародних відносин і міжнародних конфліктів у трактуванні сучасною наукою.

Посилання

Belaja kniga. URL: http://eleven.co.il/zionism/from-balfour-declaration-to-state /10476/.

Bard, M. (2007). Period britanskogo mandata. Mify i fakty. Putevoditel’ po araboizrail’skomu konfliktu/A. Kurickogo (per.). Moskva: Evrejskoe slovo, 2007. 478 p.

Viniknennja palestins’koї problemi. URL: http://bookster.com.ua/vynyknennya-palestynskoyi-problemy/.

Gosudarstvo Izrail’. Izrail’ i arabskij mir. URL: http://eleven.co.il/state-of-israel/arab-israeliconflict/11739/.

Ocherki nedavnej istorii sionistskogo voprosa. URL: http://www.alekstarn. com/ocherk.html.

Palestinskaja problema v mezhdunarodnyh otnoshenijah. URL: https://textbooks.studio/uchebnik-mejdunarodnie-otnosheniya/palestinskaya-problema-mejdunarodnyih.html.

British White Paper of 1939. URL: http://avalon.law.yale.edu/20th_century/brwh 1939.asp.

Great Britain, 1930: Report of the Commission on the disturbances of August 1929. Command paper 3530 (Shaw Commission report), R. 365.

Pre-State Israel: the Passfield White Paper (1930). URL: http://www.jewishvirtuallibrary.org/the-passfield-white-paper.

S/RES/240 (1967). URL: https://documents-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/241/16/IMG/NR024116.pdf?OpenElement.

Завантаження

Опубліковано

2019-05-29