ГРОМАДСЬКА ТА ПОЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЖІНОК У ГАЛИЧИНІ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ АЛЬМАНАХІВ НАТАЛІ КОБРИНСЬКОЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2021-01-324-333

Ключові слова:

політична діяльність, громадянські права, емансипація, жіночі альманахи, жіночі права, жіноча періодика

Анотація

Стаття присвячена висвітленню важливого історичного етапу у Галичині – боротьбі активних жінок за свої громадянські та політичні права. Активною формою боротьби жінок стала журналістська діяльність, публіцистична та літературна творчість у неперіодичних виданнях – альманахах, які видавала відома активістка Наталя Кобринська. Простежено боротьбу жінок за свої права через призму альманахів Наталі Кобринської. Досліджено історію видання альманахів Наталі Кобринської. Виокремлено жіночі альманахи як перший етап розвитку жіночої політичної преси в Галичині. Доведено, що жіночі альманахи – перші неперіодичні (із невизначеною періодикою) видання, у яких поширювалися ідеї емансипації. Проаналізовано структуру, зміст та статті активних жінок, які порушували перед громадськістю та суспільством актуальні проблеми українського жіноцтва.

У дослідженні проведено ґрунтовний аналіз тематичного та проблемного контенту жіночих альманахів. Завдяки описовому методу дослідження здійснено компаративний аналіз жіночих альманахів та виокремлено їхній громадсько-політичний характер. Відстежено тенденції розвитку українського жіночої руху в Галичині як форму громадянської і політичної боротьби української жінки за свої права. З’ясовано, що громадянська і політична діяльність жінок розвивалася у загальній тенденції боротьби української нації за власне самовизначення.

У науковій статті проаналізовано загальні тенденції розвитку активного політичного і громадського жіночого руху у країнах Європи, та українського жіночого руху як його важливої компоненти. З’ясовано, що український жіночий рух, жіночі неперіодичні (альманахові) видання та жіноча періодика активно розвивалися за європейськими традиціями. Встановлено, що жіночі неперіодичні видання – альманахи були зразками політичної жіночої літератури, яка стала передвісником політичної жіночої періодики.

Посилання

Voznyak M. Yak diyshlo do pershoho zhinochoho al’manakhu. L’viv, 1908. S. 38.

Peredyriy V. A. Kalendar-al’manakh yak typ periodychnoho vydannya (za materialamy halyts’koyi presy 20-30-kh rr. ХІХ st.). Ukrayins’ka periodyka: Istoriya ta suchasnist’. L’viv, 2002. S. 526 ‒ 529.

Franko I. Ukrayins’ka al’manakhova literatura: Zb. Tvoriv: u 50 t. T.27. Kiev, 1984. S. 107.

Franko I. Al’manakh chy hazeta: Zb. Tvoriv: u 50 t. T. 28. Kiev, 1984. S. 197.

Rusova S. Nashi vyznachni zhinky: Literaturni kharakterystyky i syluety. Vinnipeh, 1934. 92 s.

Peredyriy V. Halyts’ka periodyka dlya zhinok: stanovlennya, rozvytok, problematyka (1853‒1939 rr.). Zbirnyk prats’ naukovo-doslidnoho tsentru periodyky. Vyp. 2. L’viv, 1995. S. 44‒63.

Завантаження

Опубліковано

2021-02-09