СУЧАСНІ УКРАЇНСЬКО-ГРУЗИНСЬКІ ВІДНОСИНИ

Автор(и)

  • Nataliia Romaniuk Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0003-0682-1793
  • Maksym Herasymchuk Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2021-02-115-135

Ключові слова:

українсько-грузинські відносини, партнерство, зовнішня політика, вступ до НАТО, торгівля, культурно-гуманітарне співробітництво

Анотація

Визначено основні причини та особливості розвитку сучасних українсько-грузинських відносин. Охарактеризовано політичний діалог між державами, основними досягненнями якого є незмінність позицій щодо взаємного підтвердження суверенітету та територіальної цілісності України та Грузії, політика невизнання, спільна реалізація основних цілей стратегічного партнерства щодо деокупації української та грузинської території, стійкий демократичний розвиток та економічне зростання двох країн та їх інтеграція до ЄС та НАТО.

Проаналізовано торговельно-економічне співробітництво держав, охарактеризовано динаміку зовнішньоторговельного обороту України з Грузією. Наведено приклади основних видів продукції, які експортувала Україна до Грузії у 2020 р. Визначено, що найважливішими у торгівлі сторін є сировинні, ресурсномісткі та низькотехнологічні товарні групи. Зазначено, що важливим фактором, який суттєво вплинув на економічні зв’язки двох країн, став перерозподіл експортних орієнтирів Грузії на, порівняно, стабільні ринки країн Євросоюзу, які, у порівнянні з пострадянським простором, є більш стійкими і, крім того, ринками з високою купівельною спроможністю.

Розглянуто перспективи України та Грузії щодо вступу в НАТО. Визначено, що Україна і Грузія прагнуть активізувати свій вступ до НАТО, розглядаючи це як пріоритетний напрям зовнішньої політики. Акцентовано увагу на чинниках, які стоять на заваді цього процесу. Визначено, що одним із стратегічних пріоритетів у відносинах між Грузією та Україною є розширення культурно-гуманітарного співробітництва, яке реалізується шляхом вдосконалення двосторонньої законодавчої бази в цій галузі, та розвиток прямих зв’язків між науково-освітніми, культурно-освітніми, культурно-мистецькими організаціями та установами обох країн.

 

Завантаження

Опубліковано

2021-10-27