РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ АМЕРИКАНО-КУБИНСЬКИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

  • Nataliia Romaniuk Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0003-0682-1793
  • Iryna Kaliush Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2021-02-135-147

Ключові слова:

США, Куба, американо-кубинські відносини, санкції, зовнішня політика

Анотація

У статті розглядаються відносини між Сполученими Штатами Америки та Республікою Куба від початку їх  зародження  до сьогодення. Основну увагу спрямовано на аналіз подій,  які істотно впливали на формування американської політики щодо Куби і визначили характер її змін.

Зазначається,  що американо-кубинські відносини перебувають у формі  тривалого і асиметричного міждержавного конфлікту. США у відносинах з Кубою використовують інструмент американського примусового впливу  – санкції. Вашингтон застосовує їх проти Куби через порушення останньою основних прав і свобод людини, придушення демократії і навіть звинувачує у причетності до торгівлі наркотиками та спонсорстві тероризму.

Американське керівництво ще в XIX ст. вважало, що сусідній острів (колишня іспанська колонія) повинен був відколотися від метрополії і увійти в склад Сполучених Штатів. Допомігши Кубі звільнитися від іспанського впливу, США отримали можливість втручатися у внутрішні справи Куби військовим шляхом, щоб захищати інтереси США. Формування нормативно-правової бази американо-кубинських відносин на початку ХХ ст. свідчить про зацікавленість у співпраці між двома країнами, і бажанні США контролювати ситуацію на Кубі.

Відносини між США та Кубою страждають від недовіри та антагонізму з 1959 р., коли на кубі відбулася революція в ході якої Фідель Кастро скинув режим, який підтримували США, та створив соціалістичну державу, яка встановила тісні зв’язки з Радянським Союзом. Протягом 2-ї половини ХХ ст., послідовні адміністрації США проводили політику, спрямовану на економічну та дипломатичну ізоляцію острівної країни. США санкціонували Кубу довше, ніж будь-яку іншу країну.

 Президент Барак Обама зробив надзвичайні кроки для нормалізації відносин США з Кубою, зустрівшись з лідером Раулем Кастро та відновивши повноцінні дипломатичні зв'язки. Однак президент Дональд Дж. Трамп здебільшого змінив курс, вдаривши по Кубі новими санкціями.  Адміністрація Джо Байдена може знову розморозити відносини, але не зрозуміло, наскільки швидко і як якісно.

Завантаження

Опубліковано

2021-10-27