ОСОБЛИВОСТІ СПІВРОБІТНИЦТВА ТУРКМЕНІСТАНУ І КИТАЮ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ

Автор(и)

  • Nataliia Romaniuk Волинського національного університету імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0003-0682-1793
  • Yuliia Shukalovych Київський національний університет імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2020-02-172-183

Ключові слова:

Туркменістан, КНР, енергетика, енергетичне співробітництво, газопровід, зовнішня політика

Анотація

В статті розглядаються відносини Туркменістану та Китайської Народної Республіки в енергетичній сфері. В умовах трансформації системи світової політики енергетична взаємодія цих країн стає все більш цікавою темою для вивчення. Хоч, і під впливом різних факторів ситуація в їх енергетичному співробітництві з роками майже не змінюється. Наразі Китай є одним із найбільш значущих споживачів енергоресурсів у світі, саме тому, для забезпечення своїх громадян енергоресурсами країна надає важливого значення розвитку енергетичного діалогу з Туркменістаном, який за покладами газу займає 4 місце в світі, і розглядає Ашгабат, як одного з головних стратегічних партнерів в забезпеченні власної енергетичної безпеки.

В статті проаналізовані особливості туркменсько-китайських відносин  в газовій сфері. Акцентовано увагу на тому, що  маючи досить великі поклади газу, Туркменістан є обмеженим в диверсифікації своїх ресурсів на світовий ринок. За останні роки відбулася низка зустрічей високого рівня між Туркменістаном і КНР, які стосувались співробітництва в енергетичній сфері, і підписано ряд нормативно-правових документів, які визначають співпрацю двох держав у даному напрямку.

Спільне співробітництво офіційних Ашгабату та Пекіну хоч і є вигідним для обох країн, але наразі, Китай вибудовує свою політику таким чином, аби поставити Туркменістан в довгострокову фінансову залежність та отримувати, в перспективі, весь туркменський газ.

Визначені суперечності, які виникли в енергодіалозі двох країн через фінансову та транспортну залежність одного з учасників, що вносить серйозний елемент напруженості у відносини офіційних Ашгабата і Пекіна в енергетичному співробітництві

Посилання

Kitajsko-turkmenskie otnoshenija (2018). URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Китайско-туркменские_отношения (in Russian).

Haz Turkmenistanu (2010). URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Газ_Туркменістану (in Ukrainian).

Flow of natural gas from Central Asia (2015). URL: https://www.cnpc.com.cn/en/FlowofnaturalgasfromCentralAsia/FlowofnaturalgasfromCentralAsia2.shtml (in English).

Gazoprovod Turkmenija – Kitaj (2015). URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Газопровод_Туркмения_--_Китай (in Russian).

Turkmenistan – strana Mahtumkuli i gaza (2019). URL: http://www.nefterynok.info/stati/turkmenistan--strana-mahtumkuli-i-gaza (in Russian).

Pandemic Slows Central Asia’s Gas Exports to China (2020). URL: https://thediplomat.com/2020/09/pandemic-slows-central-asias-gas-exports-to-china/ (in English).

E`konomika Kitaya (2020). URL: https://polpred.com/news?cnt_and=1&cnt=77&cnt_2=160 (in Russian).

Zagruzhennost' magistral'nogo gazoprovoda Turkmenistan-Uzbekistan-Kazahstan-Kitaj priblizilas' k 100% (2018). URL: https://neftegaz.ru/news/transport-and-storage/197093-zagruzhennost-magistralnogo-gazoprovoda-turkmenistan-uzbekistan-kazakhstan-kitay-priblizilas-k-100/ (in Russian).

Turkmenija namerena narastit' jeksport gaza v KNR do 65 mlrd kubometrov v god (2019). URL: https://regnum.ru/news/economy/2695082.html (in Russian).

Jekonomika Turkmenii (2020). URL: https://polpred.com/news?cnt_and=1&cnt=160&cnt_2=77 (in Russian).

V Turkmenii sejchas diktatura? A kak tam zhivut ljudi? Mozhno li priehat' v Ashhabad turistom? (2018). URL: https://meduza.io/feature/2018/11/14/v-turkmenii-seychas-diktatura-a-kak-tam-zhivut-lyudi-mozhno-li-priehat-v-ahshhabad-turistom (in Russian).

Turkmenija: poisk novyh gazojeksportnyh marshrutov (2018). URL: https://www.imemo.ru/files/File/magazines/rossia_i_novay/2018_03/Ionova_Turkmenya.pdf (in Russian).

Turkmenistan comes into focus (2019). URL: https://www.gisreportsonline.com/turkmenistan-comes-into-focus,politics,2834,report.html (in English).

Завантаження

Опубліковано

2020-11-26