УЧАСТЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В МИРОТВОРЧИХ ОПЕРАЦІЯХ

Автор(и)

  • Daria Drozd Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2019-02-05-16

Ключові слова:

Збройні сили України, гуманітарний, НАТО, миротворчі операції, Україна, ООН

Анотація

Описано основну історичну та сучасну участь Збройних сил України в миротворчих операціях. Визначено головні поняття й суть миротворчості, які відображають це визначення як головний раціональний інструмент для запобігання та розвʼязання суперечок, загроз, конфліктів на національному, регіональному й глобальному рівнях сучасної миротворчої системи. Охарактеризовано основні закони України стосовно миротворчих операцій, зазначено також їх цілі.
Головну увагу приділено участі України, зокрема участь її Збройних Сил, у міжнародних миротворчих операціях. Описано 26 операцій, що закінчилися, та вісім тих, що проводяться, у яких Україна брала та продовжує брати участь. Важливим аспектом участі нашої держави в миротворчій діяльності на Африканському континенті є його скоординовані дії з ООН щодо дипломатичного врегулювання конфліктів і дотримання офіційних заяв щодо них.
Нині в Ліберії, Конго, Сьєрра-Леоне, Судані (Дарфур і Джуба) та інших африканських країнах діють миротворчі місії. Зокрема, це такі як Місія Організації Об’єднаних Націй у Ліберії (МООНЛ), Місія ООН у Кот-д’Івуарі (ONUCI), Африканський Союз – Операція ООН у Дарфурі (UNAUMID), миротворча операція ООН у Демократичній Республіці Конго (МООНСДРК), демілітаризація та підтримка миру в спірній зоні Абʼєї (ЮНІСФА), Місія ООН у Південному Судані (МООНЮС), багатовимірна інтегрована місія ООН у Малі (MINUSCA).
Проаналізовано український миротворчий потенціал. Участь Збройних сил України в миротворчих операціях ООН є однією з пріоритетних зовнішньополітичних завдань нашої держави, успішне здійснення якої позитивно впливає на зміцнення національної влади України, сприяє розвитку співпраці з Євроатлантичним та регіональними структурами безпеки й має виняткове значення для національних інтересів нашої країни. Україна претендує на статус повноцінного суб’єкта міжнародних відносин, підвищує авторитет і демонструє мирну політику.

Завантаження

Опубліковано

2019-10-31