ГЕОПОЛІТИЧНІ ІНТЕРЕСИ КИТАЮ ЩОДО АНТАРКТИДИ

Автор(и)

  • Марія Жеребило Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Галина Копачинська Волинський національний університет імені Лесі Українки
  • Олена Борисюк Волинський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2524-2679-2023-03-6-25

Ключові слова:

геополітичні інтереси, Китай, Антарктида, глобальний вплив, міжнародні відносини, антарктичний регіон, міжнародна співпраця

Анотація

Наукова стаття присвячена аналізу геополітичних інтересів Китаю стосовно Антарктиди. З урахуванням зростаючого впливу Китаю на світовій арені та зокрема його активізацію в антарктичному регіоні, дослідження спрямоване на розкриття мотивацій та цілей Китаю в контексті Антарктичного континенту. В науковій статті розглянутий історичний контекст розвитку китайських інтересів у регіоні, зокрема звертається увага на участь Китаю в міжнародних договорах та діяльності, пов'язаній з дослідженням Антарктиди. Також розглядаються стратегічні та економічні підстави, що підштовхують Китай до збільшення своєї присутності та впливу в цьому регіоні. В статті виокремлюються ключові напрямки китайської політики в Антарктиді, зосереджуючись на наукових дослідженнях, розвитку технологій та потенційних ресурсах. Особлива увага приділяється ролі Китаю у Міжнародній антарктичній програмі, а також співпраці з іншими державами, щодо забезпечення сталого та мирного розвитку Антарктиди.  Стаття аналізує розвиток китайської наукової та технологічної бази в даному регіоні, її вплив на науковий потенціал Китаю та можливості для співпраці з іншими країнами у цьому контексті. Досліджується роль Антарктиди у стратегічних планах Китаю щодо вивчення кліматичних змін, екологічних викликів та інших глобальних питань. Стаття враховує різноманітні аспекти геополітичних інтересів Китаю в Антарктиді, такі як його прагнення забезпечити себе природними ресурсами, а також розширити свої можливості для наукових досліджень та розвитку нових технологій. Аналізується також вплив зростаючої геополітичної конкуренції між країнами на стратегії Китаю в Антарктиді. Заключна частина статті містить прогнози щодо можливого майбутнього розвитку геополітичних інтересів Китаю в даному регіоні та їх впливу на міжнародні відносини. Дослідження допомагає краще зрозуміти роль Китаю в глобальному контексті та сприяє більш глибокому аналізу його діяльності в малодоступному регіоні Антарктики. У висновках статті підкреслюється необхідність збалансованого та дипломатичного підходу Китаю до його геополітичних інтересів в антарктичному регіоні, з метою забезпечення співпраці, взаєморозуміння та збереження природних ресурсів Антарктиди для майбутніх поколінь. В цілому, дана наукова стаття сприяє глибшому розумінню мотивацій та цілей Китаю, а також його впливу на геополітичну та екологічну ситуацію в цьому унікальному регіоні. Дослідження може послужити основою для подальших аналізів та розробки стратегій управління взаємовідносинами між державами та збереження природних ресурсів континенту.

Посилання

Bronovytsʹka, YU. V. (2023). Spivrobitnytstvo KNR ta Arktychnoyi Rady u kon- teksti arktychnoyi polityky Kytayu. https://naub.oa.edu.ua/2022/spivrobitnytstvo-knr-ta- arktychnoyi-rad/ (data zvernennya: 23.08.2023) (in Ukrainian).

Velychko, V. (2021). Z istoriyi rayonuvannya Kytayu. (https://chtyvo.org.ua/au- thors/Velychko_Valentyn/Z_istorii_raionuvannia_Kytaiu/ (data zvernennya: 24.08.2023) (in Ukrainian).

Heopolityka Kytayu. Aktualʹni problemy i perspektyvy. (2018). https://referatss.com. ua/work/geopolitika-kitaju-aktualni-problemi-i-perspektivi/ (data zvernennya: 24.08.2023) (in Ukrainian).

Heopolitychna sytuatsiya Kytayu. (2017). http://www.geograf.com.ua/ geoinfocentre/23-countries-styding-tourism/289-geopolitychna-sytuatsiya-kytau (data zvernennya: 24.08.2023) (in Ukrainian).

Politychne maybutnye Antarktyky: shcho chekaye na ostannyu nepodilenu chastynu svitu? (2023). https://adastra.org.ua/blog/politichne-majbutnye-antarktiki-sho-chekaye-na- ostannyu-nepodilenu-chastinu-svitu (data zvernennya: 22.08.2023) (in Ukrainian).

Uzun, Y. V. (2019). (Ne)skromni obiymy Kytayu: chynnyky zrostannya heopolitych- noyi subʺyektnosti KNR ta oznaky hlobalʹnoyi kryzy svitovoho poryadku. Mizhnarodni ta politychni doslidzhennya, vyp. 32, p. 171–207 (in Ukrainian).

Chupriy, L. (2022). Posylennya heopolitychnoho potentsialu Kytayu v umovakh su- chasnykh vyklykiv. Kyyivsʹkyy universytet, p. 51–58 (in Ukrainian).

Chupriy, L. V. (2022). Heopolitychna rolʹ Kytayu v suchasnomu hlobalizovanomu sviti. Ukrayinoznavstvo, № 2, p. 244–236 (in Ukrainian).

Camilla, T. N. (2018). China as an Arctic Great Power Potential Implications for Greenland and the Danish Realm. Forsvarsakademiet. http://www.fak.dk/publikationer/Pag- es/China%20as%20an%20Arctic%20 Great%20Power.aspx (data zvernennya: 23.08.2023) (in English).

Liu, J. (2018). China als Baumeister in der Arktis: Zum Weißbuch der chinesischen Arktispolitik. WeltTrends: Das außenpolitische Journal, № 2, 140–143 (in English).

Troell, M., Eide, A., Isaksen, J. (2017). Seafood from a changing Arctic. Na- tional Center for Biotechnology Information. https://www.ncbi.nlm.nih. gov/pmc/articles/ PMC5673870/ (data zvernennya: 24.08.2023) (in English).

Завантаження

Опубліковано

2023-09-28